Kardiomiopatia

kardiomiopatia_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Wymienione zostały rodzaje kardiomiopatii. Która z nich jest najgorsza? ...(więcej)
  • wszystkie poważne choroby charakteryzuje to samo zmęczenie i osłabienie. jak czlowiek ma rozpoznac czy faktycznie cos mu dolega czy jest po prostu zmeczony praca?...(więcej)
  • Raczej tak, ale zdarzają się oczywiście też takie sytuacje, że dziecko nie dziedziczy po swoim rodzicu tej choroby. Jednak zazwyczaj kardiomopatia jest dziedziczona....(więcej)
  • To spadło na mnie jak grom z nieba wynik badania mojego syna a w opisie kardiomiopatia gąbczasta. Nie byliśmy jeszcze z wynikiem u lekarza, dlatego proszę wcześniej was o wyjaśnienie tego termin...(więcej)
  • Jestem w 5. miesiącu ciąży. Słyszałam, że w III trymestrze ciąży może wystąpić kardiomiopatia połogowa. Co jest przyczyną tej choroby? Jak często występuje? W jaki sposób można zapobi...(więcej)

Forum -> Kardiomiopatia przerostowa

Tytuł:Kardiomiopatia przerostowa
Autor:Ania
11.3.2011, 10:56
Czy ktoś wie więcej o kardiomiopatii arytmogennej dysplazji prawej komory serca? Czy to schorzenie leczy się tak samo jak przy kardiomiopatii przerostowej??

Autor:
11.3.2011, 13:45
Witam. Mam dopiero 18 lat, ale cierpię na kardiomiopatie przerostowa. O tym, że mam tę chorobę dowiedziałam się 13 lat temu. Mam wszczepiony defibrylator, który był już wymieniany 2 razy. Niedługo będę mieć trzeci. Żyję w miarę normalnie. Niestety nie mogę uprawiać żadnych sportów ekstremalnych. Codziennie biorę lekarstwa i co roku robię badania ( holter, ekg, jakieś konsultacyjne). Naprawdę można z tym żyć. Pozdrawiam

Autor:Maria
14.3.2011, 08:57
Mam 15- letniego syna, który choruje na kardiomatię przerostową. Wadę serca u syna wykryto, gdy był jeszcze noworodkiem. Kompletną diagnozę postawiono, gdy miał niecałe 2 lata. Na dzień dzisiejszy przyjmuje isoptin i ma zwolnienie z wychowania fizycznego. Jednak może chodzić na gimnastykę korekcyjną, staramy się, że w miarę jego możliwości był sprawny fizycznie. Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Autor:Paweł
14.3.2011, 12:30
Aniu, arytmogenną dysplazję prawej komory serca leczy się trochę inaczej od przerostowej, zdecydowanie częściej w ADPK wykonuje się ablację zaburzeń rytmu serca, w przerostowej. Zazwyczaj jednak wszczepia się defibrylatory. Osoby z taką dolegliwością mogą niekiedy odczuwać różne bóle, jednak pomóc mogą im takie leki jak Apap czy Pyralgina.

Autor:Arnie
15.3.2011, 08:28
Czy kardiomopatia jest dziedziczna?

Autor:Jagna
15.3.2011, 09:53
Raczej tak, ale zdarzają się oczywiście też takie sytuacje, że dziecko nie dziedziczy po swoim rodzicu tej choroby. Jednak zazwyczaj kardiomopatia jest dziedziczona.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

kardiomiopatia_ciekawostki

Ciekawostki

Ciśnieniomierz naramienny
Ciśnieniomierz naramienny jest często nazywany inaczej sfigmomanometrem lub też po prostu ciśnieniomierzem elektronicznym. Jest to specjalne urządzenie, za którego pomocą z łatwością można zmierzyć ciśnienie sobie lub jakiejś innej osobie.

Czy wiesz, że...

Choroby układu krążenia
Z każdym rokiem wzrasta ilość ludzi zapadających na choroby układu krążenia. Okazuje się, że postęp, technika nieco szkodzą naszemu zdrowiu. Mając dostęp do wszelkich udogodnień rozleniwiamy się nieco. Szeroko pojęta mechanizacja pozwala nam inaczej pożytkować wolny czas. Nie musimy tracić zbędnych godzin na porządki, wykorzystujemy więc swobodne chwile na relaks.

Polecamy

Prawidłowe ciśnienie krwi
Ciśnienie krwi jest najważniejszym parametrem określającym stan układu krążenia. Prawidłowe ciśnienie krwi u człowieka dorosłego wynosi ok. 120/80 mm Hg. Należy pamiętać, że wartości ciśnienia tętniczego zależą od kilku czynników: wieku, stresu, palenia papierosów czy picia alkoholu. Częste wykonywanie pomiarów ciśnienia pozwala na kontrolowanie i leczenie chorób związanych z ciśnieniem krwi.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Substancja metamizol stanowi prawie biały, krystaliczny proszek, łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu metylowym, trudno rozpuszczalny w spirytusie i nierozpuszczalny w eterach.