| Tytuł: | Kardiomiopatia przerostowa |
| Autor: | Ania 11.3.2011, 10:56 |
| Czy ktoś wie więcej o kardiomiopatii arytmogennej dysplazji prawej komory serca? Czy to schorzenie leczy się tak samo jak przy kardiomiopatii przerostowej?? | |
| Autor: | 11.3.2011, 13:45 |
| Witam. Mam dopiero 18 lat, ale cierpię na kardiomiopatie przerostowa. O tym, że mam tę chorobę dowiedziałam się 13 lat temu. Mam wszczepiony defibrylator, który był już wymieniany 2 razy. Niedługo będę mieć trzeci. Żyję w miarę normalnie. Niestety nie mogę uprawiać żadnych sportów ekstremalnych. Codziennie biorę lekarstwa i co roku robię badania ( holter, ekg, jakieś konsultacyjne). Naprawdę można z tym żyć. Pozdrawiam | |
| Autor: | Maria 14.3.2011, 08:57 |
| Mam 15- letniego syna, który choruje na kardiomatię przerostową. Wadę serca u syna wykryto, gdy był jeszcze noworodkiem. Kompletną diagnozę postawiono, gdy miał niecałe 2 lata. Na dzień dzisiejszy przyjmuje isoptin i ma zwolnienie z wychowania fizycznego. Jednak może chodzić na gimnastykę korekcyjną, staramy się, że w miarę jego możliwości był sprawny fizycznie. Pozdrawiam i życzę zdrowia. | |
| Autor: | Paweł 14.3.2011, 12:30 |
| Aniu, arytmogenną dysplazję prawej komory serca leczy się trochę inaczej od przerostowej, zdecydowanie częściej w ADPK wykonuje się ablację zaburzeń rytmu serca, w przerostowej. Zazwyczaj jednak wszczepia się defibrylatory. Osoby z taką dolegliwością mogą niekiedy odczuwać różne bóle, jednak pomóc mogą im takie leki jak Apap czy Pyralgina. | |
| Autor: | Arnie 15.3.2011, 08:28 |
| Czy kardiomopatia jest dziedziczna? | |
| Autor: | Jagna 15.3.2011, 09:53 |
| Raczej tak, ale zdarzają się oczywiście też takie sytuacje, że dziecko nie dziedziczy po swoim rodzicu tej choroby. Jednak zazwyczaj kardiomopatia jest dziedziczona. | |

Ciśnieniomierz naramienny
Ciśnieniomierz naramienny jest często nazywany inaczej sfigmomanometrem lub też po prostu ciśnieniomierzem elektronicznym. Jest to specjalne urządzenie, za którego pomocą z łatwością można zmierzyć ciśnienie sobie lub jakiejś innej osobie.
Choroby układu krążenia
Z każdym rokiem wzrasta ilość ludzi zapadających na choroby układu krążenia. Okazuje się, że postęp, technika nieco szkodzą naszemu zdrowiu. Mając dostęp do wszelkich udogodnień rozleniwiamy się nieco. Szeroko pojęta mechanizacja pozwala nam inaczej pożytkować wolny czas. Nie musimy tracić zbędnych godzin na porządki, wykorzystujemy więc swobodne chwile na relaks.
Prawidłowe ciśnienie krwi
Ciśnienie krwi jest najważniejszym parametrem określającym stan układu krążenia. Prawidłowe ciśnienie krwi u człowieka dorosłego wynosi ok. 120/80 mm Hg. Należy pamiętać, że wartości ciśnienia tętniczego zależą od kilku czynników: wieku, stresu, palenia papierosów czy picia alkoholu. Częste wykonywanie pomiarów ciśnienia pozwala na kontrolowanie i leczenie chorób związanych z ciśnieniem krwi.